commemoració dels 300 anys de l'invasió borbonica-espanyola de Tortosa

04 de juliol 2008

extret d' omnium.cat'300 anys. Caminant cap al futur.' Vine a Tortosa amb la Federació Llull!


16/06/2008 (Redacció ÒC)
La Federació Llull commemora el proper 5 de juliol el 300 aniversari de la caiguda de la ciutat de Tortosa, durant la Guerra de Successió, amb un acte multitudinari a la capital del Baix Ebre.

L’acte està inscrit dins la campanya 300 anys. Caminant cap al futur que recorre la geografia catalana commemorant la pèrdua de les llibertats nacionals que va suposar la desfeta austriacista el segle XVIII. La ciutat ebrenca serà escenari de diverses activitats que començaran a les dotze del migdia amb la descoberta d’una placa commemorativa a la Plaça del Mercat del Peix i finalitzarà al vespre amb l’actuació del grup de rock Aramateix a la plaça de l'Ajuntament.

Òmnium Cultural organitzarà autocars des d’arreu del territori per assistir als actes de Tortosa, que prendrà el relleu a Lleida, que va acollir els actes de 2007, abans de lliurar-lo a Alacant, escenari dels actes del proper 2009.

Des de la Federació Llull volem commemorar els 300 anys de la pèrdua de les llibertats del nostre poble, que va iniciar-se el 1707 amb la derrota d'Almansa i la caiguda de València i va culminar el 1714 amb la caiguda de Barcelona i, un any més tard, de Mallorca.

Commemorar, però, no vol dir viure en el passat, sinó refermar la lluita per recuperar els nostres drets i construir un futur en llibertat. Per això, des de la societat civil organitzada, volem recordar la nostra història i treballar conjuntament per avançar cap a la plenitud dels Països Catalans.

La campanya 300 anys. Caminant cap al futur es desenvoluparà entre 2007 i 2014, tot seguint la cronologia de la Guerra de Successió, mitjançant un gran esdeveniment anual i diverses activitats que permetin crear espais de participació, intercanvi i reivindicació arreu del territori.
Què és la Federació Llull?

300 anys. Caminant cap al futur
Els Països Catalans (i el conjunt de la Corona d’Aragó) van incorporar-se a la Guerra de Successió espanyola en un intent per garantir el seu futur polític i econòmic. A principis del segle xviii, ja feia més de setanta anys que vivien en un estat de guerra pràcticament permanent. Llegir més...Tortosa, dissabte 5 de juliol de 2008

La Federació Llull, formada per Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, us convida a assistir a l’acte de commemoració dels 300 anys de la caiguda de la ciutat de Tortosa, segon acte de la programació d’activitats a la campanya “300 anys. Caminant cap al futur. 1707-1714 / 2007-2014”.

Vine amb la Federació Llull a commemorar 300 anys de la caiguda de Tortosa i a celebrar un futur compartit per als Països Catalans.- Hi haurà autocars des de diferents indrets del país.

PROGRAMACIÓ


12.30h. Descoberta d’una placa commemorativa
(A la plaça de Barcelona)

- Placa en homenatge als defensors de Tortosa durant el setge de 1708, amb representants dels ajuntaments de Tortosa, Benicàssim, Perpinyà i Palma.

13.00h. Signatura de la Declaració de Tortosa
(A la catedral)

- Signatura de la Declaració de Tortosa per part dels presidents de la Federació Llull, els representants dels municipis de les Terres de l’Ebre i els ajuntaments de Tortosa, Benicàssim, Palma i Perpinyà.

- Context històric: Tortosa i les Terres de l’Ebre el 1708, a càrrec de Roc Salvadó, historiador.

- Música a càrrec del grup Harmonia del Parnàs. Peces de Francesc Valls, Josep Escorihuela i Pere Rabassa, autors del segle XVIII que prengueren part en el bàndol austracista en el conflicte de 1707-1714.

- Fi d’acte: la Moixeranga, la Balanguera i Els Segadors, a càrrec de la colla de dolçainers Gaiters de l’Aguilot.14.30h. Dinar dels Països Catalans
(Al pavelló firal)

Arrossada popular, amb intervenció de persones de diferents punts del territori.18.00h. Un futur compartit
(A la plaça de l’Ajuntament)

- Lectura de la Declaració de Tortosa.

- Construcció d’un mapa gegant dels Països Catalans amb la participació de persones i entitats de diferents punts del territori.

- Animació a càrrec de la colla gegantera de Tortosa, la cort de bèsties de Tortosa i la colla Gaiters de l’Aguilot.

- Concert d’ARAMATEIX, amb l’espectacle Moragues/Basset 300 anys.

0 comentaris: