9 de novembre a Alemanya: 1938, 1989 ...

09 de novembre 2009
Aquests dies a Alemanya es commemoren 2 dates importants pera la seva història. Un aniversari feliç i un de trist. El feliç és el de 1989 quan per fi es va obrir el mur de Berlin, i el trist és l'aniversari de la nit dels vidres trencats, on els nazis van destruir establiments dels jueus.

Durant els segle XX Alemanya va passar dues de les pitjors dictadures possibles la nazi i la soviètica, si ve l'Alemanya occidental es va salvar de la soviètica, va patir tenir l'altra meitat de l'estat separada, i la forma més clara era el mur de Berlín.

La nit dels vidres trencats es pot considerar com el primer atac violent perpretat per les SS contra els jueus residents a Alemanya. Després d'això tots sabem el que va venir.

El mur de Berlín va ser un mur que van construir a la República "Democràtica" Alemanya (la de l'òrbita soviètica), per tal d'evitar que la gent s'escapés a la República Federal Alemanya (capitalista).

És curiós que ningú volgués entrar al part democràtica i en canvi si hi hagués gent que volgués anar a la federal. També és curiós que fos l'Alemanya comunista dels pocs llocs on funcionava el sistema degut sobretot al sentit del compromís que tenen els alemanys i no tenen a les altres parts d'Europa on el sistema estava col·lapsat ja que fins i tot l'absentisme laboral va arribar a nivells sobre el 50%.

El Nazisme i Socialisme-soviètic, han estat dues cares de la mateixa moneda, i que han aplicat sistemes similars per tal d'eliminar els dissidents uns i els que no eren prou bons els altres. Als dos l'estètica els ha governat, no hi ha tantes diferències entre les desfilades nazis a Berlin o les tropes soviètiques a Moscou.

el fet és que mentre el 9 de novembre del 1938 molts alemanys el maleixen, el de 1989 el recorden amb alegria, l'entrada del seu estat en una vertadera democràcia i no una democràcia de partit únic com ho era l'Alemanya oriental-comunista.

0 comentaris: