El Consell Nacional d’Esquerra aprova una resolució en què referma la seva aposta per la nova cultura de l’aigua

27 d’abril 2008

El Consell Nacional d’Esquerra aprova una resolució en què referma la seva aposta per la nova cultura de l’aigua

El Consell Nacional d’Esquerra ha aprovat aquest matí, per 95 vots a favor i dos vots en blanc, una resolució de la Federació de l’Ebre d’Esquerra que referma l’aposta d’aquest partit per la nova cultura de l’aigua. La resolució ratifica el Compromís per l’Ebre signat el 2003, ‘comprometent-nos novament amb la nova cultura de l'aigua i declarant-nos contraris a qualsevol tipus de transvasaments, ja que són mesures que poden aguditzar els desequilibris territorials i posar la demanda il•limitada per davant de la sostenibilitat i que propicien una gestió ineficient dels recursos hídrics’.

El text aprovat acorda ‘accelerar les mesures ja previstes per l'Agència Catalana de l'Aigua, particularment la construcció de dessaladores, amb la implementació de mesures complementàries, com ara la reutilització d'aigües de depuradora, la recuperació dels aqüífers existents, l'ampliació de la capacitat logística del port de Barcelona, l'habilitació d'altres ports com el de Vallcarca o el de Vilanova per ampliar l'aportació d'aigua en vaixells, entre d'altres, i amb una incidència més gran en les mesures d'estalvi per donar resposta a la situació d'emergència que viu el país’.

El tercer punt d’aquesta resolució considera que ‘la infraestructura que preveu el Reial Decret Llei 3/2008 aprovat pel Govern de l'Estat no és només una interconnexió de xarxes, sinó un allargament del transvasament de l'Ebre a Tarragona (Llei 18/1981) fins a la demarcació de Barcelona’. Així mateix, considera que ‘aquesta infraestructura és una mesura estructural per afrontar una situació conjuntural, desproporcionada des del punt de vista econòmic i amb el risc que no es pugui executar en el termini previst o que sigui finalment innecessària, si no és que se'n planifica una execució que en permeti l’aprofitament per donar resposta a les necessitats conjunturals i estructurals de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, i també de les Terres de l'Ebre, perquè en un futur permeti reduir les detraccions actuals del riu Ebre fins al Camp de Tarragona. La disposició addicional quarta del citat reial decret llei planteja la possibilitat d’aplicació d’aquest tipus de mesures a altres territoris, el qual podria ser interpretat com una declaració de principis per part de l’Estat de sistematitzar la política de transvasaments via urgència’.

D’aquesta manera, la resolució aprovada avui preveu que, ‘en el cas d’executar l’aportació d'aigües entre els sistemes CAT i ATLL, Esquerra recull la proposta tècnica de transformar la interconnexió en un sistema reversible que permeti aportar recursos hídrics de la dessaladora projectada a Cunit cap a la regió metropolitana de Barcelona i de Tarragona i que només s'interconnecti en darrera instància, si les mesures descrites en el punt número dos fossin insuficients i continués la sequera extrema. Cal valorar la viabilitat tècnica de inutilitzar o desmuntar en el futur un tram de la interconnexió de les dos xarxes, en el cas que s’arribi a connectar’.

Finalment, ‘el Consell Nacional insta a defensar aquests acords en la Taula Nacional de la Sequera i a que la representació institucional i les estructures orgàniques i territorials del partit actuïn amb coherència amb el contingut detallat en aquesta proposta’.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Aixo es kafkiá. No pero si...si pero no. Ara per ara en sento com un pingüi al mig de la Plaça Catalunya ja que esperaba molt mes, per tant estic decepcionat encara que entenc la posicio de Esquerra a nivel nacional. La politica cada cop dona mes pena. Una altra estrella que ha caigut al meu jardi, i van...

Anònim ha dit...

Quina comèdia heu montat per veure si enganyeu a la gent.Que us penseu que així salvareu la papeleta? Si després voteu lo mateix que els altres del tripartit. No vos penso votar mai més

Anònim ha dit...

això té la mateixa validesa que el pacte que va signar el tripartit i gent de les terres de l'ebre (entre ells marta cid) per defensar l'ebre el 2003 (si no recordo malament); es comprometien a no acceptar cap transvassament ni cap interconexió. La gent d'ERC sou pijor que el PP, sou el nou càncer del Delta i ojalà se us extermini pronte.