A l'estat espanyol es tortura!

11 de gener 2008
Article extret del Racó Català

La delegació espanyola de l'ONG Amnistria Internacional (AI) ha recordat aquesta setmana, arran del cas del ciutadà basc detingut per la Guàrdia Civil espanyola que va haver de ser ingressat a l'UCI d'un hospital de Donosti (Euskal Herria), que va presentar fa pocs mesos un estudi que analitza "la impunitat efectiva dels agents de Policia espanyols en casos de tortura i altres maltractaments". El resultat de l'estudi va ser molt clar, tal i com ja ho havien estat estudis anteriors de l'any 2002 i 2004: "la tortura a Espanya existeix i és més que esporàdica".

El president d'AI España, Esteban Beltrán, és comú a l'Estat espanyol el que es coneix com a "pressumpció de veracitat" de les versions policials. Segons AI, és comú que es consideri certa la versió que faciliten els agents de qualsevol de les policies estatals sense ni tant sols haver-la investigat. De fet això és precisament el que va fer el ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, tot just conèixer les denúncies de tortures i maltractaments al detingut basc: va donar per vàlides les explicacions dels policies espanyols i es va fer seva la versió policial sense ni tant sols haver-la investigat.

AI recorda que els jutges espanyols no disposen de cap "Policia Judicial" i per tant les poques denúncies que arriben als jutjats són investigats pels companys de treball dels policies acusats dels maltractaments, o sigui, que el mateix cos policial denunciat és qui investiga si hi ha hagut maltractaments. AI cita casos flagrants, com el de Juan Martínez Galeano, un agricultor que va morir a Roquetas de Mar l'any passat, pressumptament a mans dels agents que l'havien detingut. La jutgessa del cas va encarregar la investigació dels pressumptes maltractaments al mateix tinent acusat per l'assassinat de Galeano.

AI recull també l' "intercanvi de denúncies" com a un dels abusos de poder més comuns per part de les forces de seguretat de l'Estat. L'ONG recull casos on la pressumpta víctima de maltractaments és literalment "enterrada" en demandes per part dels cossos policials, fins i tot d'intents d'assassinat, amb l'objectiu que la víctima retiri les demandes de maltractament, davant la possibilitat d'acabar a la presó.
---------------------------------------------------------------------------------------------




Una mostra més de la pseudo-democràcia que estem sotmesos els catalans, si no ens respecta com a poble, com ha de respectar els drets dels indivdus?


enllaç d'amnistia inernacional
enllaç d'amnistia internacional-catalunya

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A CATALUNYA TAMBE!! ELS MOSSOS D'ESQUADRA VAN APALLISSAR A ALGUNS DETINGUTS A CASERNES DE BARCELONA; COM ES NOTA L'ESPERIT DEL SR JOAN SAURA I DEL TRIPARTIT.QUE NO HO RECORDES???

Anònim ha dit...

només va passar a una caserna de barcelona, a Espanya fins i tot s'han hospitalitzat a gent.