Freedom for Scotland

09 de febrer 2007
Dintre al moviment indepentista català, és habitual trobar-te amb molts bascòfils, que popularment anomem basquitis, els motius dels quals d'aquesta filia o afició poden ser diversos. Un dels motius és la proximitat geogràfica, altres que els dos estem ocupats per Espanya i per França, i d'altres l'afició que tenen alguns jóvens sobretot de l'esquerra extra-parlamentaria per la violència i la lluita al carrer (kale borroka).

En canvi, jo tinc una mica de escocia-filia, possiblement perquè després de veure Braveheart, em vaig quedar una mica impresionat, per la lluita de llibertat d'un poble. Però un dels motius pels quals admiro la lluita indepentista escosesa és perquè evitant la lluita armada ( a Irlanda del Nord tenien/tenen lIRA); a Escòcia, com els catalans, després de la tempatació armada de Terra Lliure, sempre hem lluitat per l'independència de manera pacífica, i un dels altres motius perquè som més semblants als escosesos, és que ells van perdre els drets el 1707, a l'igual que una part de la nostra nació, el País Valencià, amb la batalla d'Almansa.

És per això que us posaré un videos d'una manifestació independentista, del passat 30 de setembre del 2006 a Edimburg. La plataforma organitzadora va ser Independence 1st, que va aglutinar tot el moviment nacionalista/indepentista escocés